Davis Cup

Дејвис куп је тренутно један од врхунских међународних и један од највећих спортских догађаја у тениском календару. У организацији и под надзором Међународне тениске федерације (ИТФ), основни формат је тимски нокаут турнир. Победници такмичења сваке године ће имати титулу светског шампиона. Први Дејвис куп одржан је 1900. године са само два тима – Великом Британијом и САД. Међутим, до 2016. године учествовали су тимови из 135 земаља.

Током година, најуспешнији су били тимови из САД и Аустралије. САД су освојиле 32 титуле. Првобитно су могли да учествују само играчи аматери. Од 1968. године могли су да се такмиче и национални регистровани играчи. Ово се променило 1973. године када су професионалци могли да почну да учествују.

Све што треба да знате о Дејвис купу

Све што треба да знате о Дејвис купу

Наградни фонд за Дејвис куп тренутно износи 23 милиона евра. Међутим, нису само играчи ти који кући носе део новца од награде. Савези сваке земље који надгледају спорт ће имати користи од тога колико добро њихов тим ради.

Први турнир

Дејвис је био један од играча у првом турнир а његов тим је победио у прва три меча. У годинама које су уследиле, турнир се проширио на друге земље, укључујући Белгију, Аустрију и Француску. Било је то 1972. године када је то постао нокаут турнир. Организатори су 1981. године креирали вишестепени систем такмичења и од тада се редовно мењају формат.

Све што треба да знате о Дејвис купу
Све о тенису

Све о тенису

Тенис је постао један од најпопуларнијих спортова за гледаоце на свету. Док су играчи из САД доминирали спортом 80-их и 90-их, играчи из других земаља су од тада учествовали на неким од највећих светских турнира као што су Вимблдон, Отворено првенство Француске и УС Опен.

Све ово се преноси на телевизији и број гледаности је увек висок. На већини првенстава мушкарци ће играти најбоље мечеве у пет сетова, док ће жене играти најбоље у три сета.

Правила игре се ипак не разликују и већина тениских турнира ће садржати турнире појединачно за мушкарце и жене, турнире у дублу за мушкарце и жене и мешовите парове. Неки велики спортски турнири нуде спортске догађаје у инвалидским колицима, јуниорске турнире и сениорске догађаје.

Све о тенису
Зашто је Дејвис куп тако популаран за клађење?

Зашто је Дејвис куп тако популаран за клађење?

Тенис је један од најпопуларнијих спортова на свету. Један од разлога за то је што се може пратити током целе године. Играчи путују на турнире широм света у различито доба године и учествују у великим спортским догађајима који се преносе на телевизији, тако да када је у питању клађење на спортске турнире, увек постоји опција са тенисом.

Дејвис куп се, како је објашњено, одржава током четири викенда, па чак и ако људи пропусте део њега, ускоро могу да надокнаде заостатак и има много различитих мечева за гледање.

Дејвис куп је интересантан јер у њему наступају национални тимови, а не појединачни играчи, тако да особа која се клади на ове тениске мечеве размишља о више од исхода једног меча.

Размишљају о томе како се екипе у целини понашају на турниру, ако је екипа другачија него прошле године, није лако било какве прогнозе базирати на прошлогодишњем учинку. Особа која се клади мораће да погледа учинак појединачних играча.

Зашто је Дејвис куп тако популаран за клађење?
Како се кладити на Дејвис куп

Како се кладити на Дејвис куп

Прва ствар коју треба урадити када се кладите на спортске турнире је пронаћи а добар сајт за спортско клађење и регистровати. Они ће захтевати неке личне податке да би се пријавили, а неке веб локације ће захтевати од појединца да пружи доказ о старости и адреси. Ово ће зависити од сајта и сопствене локације корисника.

Затим корисник треба да провери да ли је прихваћен начин плаћања који жели да користи да стави новац на свој рачун за клађење. Већина ће користити методе плаћања као што су кредитне и дебитне картице, е-новчаници као нпр ПаиПал али неки ће прихватити и банковне трансфере.

Следећи корак је постављање опкладе. Корисник треба да узме у обзир врсту опкладе коју жели да стави, да ли жели да се клади на исход појединачног меча или секције за избацивање тима или на цео турнир, а затим у складу са тим постави опкладе.

Што се опклада раније стави, то је лакше добити добре шансе. Како мечеви буду напредовали, сајтови за клађење ће прилагодити квоте у складу са тим. Када се опклада положи, детаљи на веб страници ће показати резултате и сваки добитак ће бити уплаћен на кориснички рачун на мрежи.

Како се кладити на Дејвис куп
Историја Дејвис купа

Историја Дејвис купа

Сматра се да је идеја за први турнир потекла од Џејмса Двајта. Године 1881. постао је председник новоформиране америчке Националне асоцијације тениса на трави. Желео је да зна колико добро су се амерички играчи поклопили са британским колегама. Пре 1900. било је организовано неколико турнеја између две земље, али су САД желеле да створе формални спортски догађај.

Три играча из Велика Британија присуствовао је иницијалном турниру, којем је присуствовао Двајт Ди Дејвис. Надали су се да ће моћи да понуди новчане награде за учеснике.

Уследило је неколико покушаја на даљим турнирима који су или напуштени или нису дали јаке играче. Године 1899, тим играча је путовао по САД да изазове најбоље играче из свих крајева земље. То је довело до даљег разматрања идеје о међународном догађају.

Двајт Дејвис је купио сребрни трофеј по цени од око 1000 долара. Међутим, осим овога, није јасно како је турнир понео Дејвисово име. Постоје приче да је он развио формат такмичења, али истраживање је показало да је то нетачно.

Историја Дејвис купа