FIDE World Chess Championship

Међународна шаховска федерација је водећа организација шаха. Савез надгледа све међународне шаховске спортске турнире. Скраћеница ФИДЕ потиче од француског израза Федератион Интернатионале дес Ецхецс, што у преводу значи Међународна шаховска федерација. Ова федерација је основана 1999. године као невладина организација. Међународни олимпијски комитет прогласио ју је за Глобалну спортску организацију 1999. године.

Садашње седиште ФИДЕ је у Лозани, иако је организација основана у Паризу 1924. Међу управним телима фудбала, крикета, пливања и аутомобилских трка, била је једна од првобитних међународних спортских федерација. Тренутно је ФИДЕ светско првенство у шаху један од највећих спортских догађаја на свету. Придружени чланови у облику националних шаховских федерација су из 195 нација.

Историја ФИДЕ Светског првенства у шаху

Историја ФИДЕ Светског првенства у шаху

Први меч такмичења 1886. између Штајницца и Зукерторта је широко признат као светско првенство. Штајниц би тријумфовао, поставши први шампион света. Од 1886. до 1946. победник је дефинисао правила. Стога су приморавали сваког изазивача да уложи значајну суму новца у циљу свргавања браниоца титуле.

1946. године преминуо је Александар Аљехин, који је био актуелни светски шампион. ФИДЕ је преузела контролу над догађајем Светског првенства. Светско првенство је почело следеће године и напредовало је да постане главни спортски турнир које ФИДЕ одржава. Серија спортских првенстава у шаху одржавана су сваке три године од 1948. до 1993. како би се изабрало новог изазивача.

Гари Каспаров, актуелни светски шампион, иступио је из ФИДЕ 1993. Његов пребег је довео до тога да је ривал освојио титулу светског шампиона у наредних тринаест година. На Светском првенству у шаху 2006. титуле су спојене. Од тада је ФИДЕ задужена за шаховске мечеве широм света. Сада ФИДЕ одржава Светско првенство у шаху на сваке две године.

Доминација Магнуса Царлсена

Магнус Царлсен из Норвешка је актуелни светски шампион, који је титулу носио од 2013. Карлсен је такође најмлађи играч икада који је достигао рејтинг од 2800. У тинејџерским годинама Норвежанин је упао у шаховску елиту, али се, због незадовољства форматом, повукао од кандидата из 2010. Вратио се три године касније победивши на турниру кандидата у Лондону. Он је надмашио Владимира Крамника у тај-брејковима и проглашен је за изазивача. Исте године освојио је светско првенство победивши Вишванатан Ананда резултатом 612-312 у мечу за титулу.

Историја ФИДЕ Светског првенства у шаху
О шаху

О шаху

Шах је увек имала врхунску финансијску структуру. Победа на светском првенству је увек вредела више од победа у другим догађајима у историји такмичарског шаха. Њени победници су увек били поштено обештећени. Светско првенство у шаху за мушкарце има наградни фонд од 1,14 милиона долара. Светско првенство у шаху за жене има наградни фонд од 286.000 долара. Међутим, због растуће популарности, ФИДЕ планира да повећа наградни фонд у складу са тим.

Шах је једна од најстаријих и најраспрострањенијих друштвених игара на свету. Игра укључује два играча који симулирају битку између два краљевства. Играју га милиони појединаца иу разоноди иу такмичарске сврхе. За играње шаха је потребан најмање сет шаховских фигура и шаховска табла. Ако учесници одлуче да играју партију на време, биће им потребан шаховски сат и вероватно ће користити записник да би пратили своје потезе.

У овој игри су укључене две армије шаховских фигура. Сваки сет има парове витезова, бискупа и топова. Ту су и краљ и краљица поред осам пешака који чине сет шаховских фигура. Ови делови имају светле и тамне делове који помажу играчима да идентификују своје војске. Светла страна се зове бела, а тамна страна се зове црна, без обзира на стварну боју комада.

Зашто је ФИДЕ светско првенство у шаху популарно?

Током година, шах је постао заиста глобални спорт, са десетинама милиона играча широм света. У просеку се игра преко 60 милиона утакмица дневно. Првенство се одржава сваке две године од 2014. Изузетак је био 2020. због епидемије ЦОВИД-19.

Откако је победио Вишванатана 2013. године, Карлсен је успешно одбранио шампионат 2014, 2016, 2018. и 2021. Магнус је постао популарна личност са бројним навијачима који га прате.
Јединствена ствар ФИДЕ Светског првенства у шаху је да су сви играчи добродошли да се такмиче. Поред тога, постоје спортске лиге за жене, млађе од 20 година, као и најбоља еспорт првенства која се одржавају на мрежи. Рапид, блитз, дописивање, решавање проблема и Фишер насумични шах су светска првенства у шаху.

Недавно је Краљичин гамбит постала Нетфлик-ова најпопуларнија ограничена серија свих времена. Имао је нагли пораст броја шаховских чланства и продаје док је распламсао страст према игри међу људима из свих сфера живота. Већ је оставио утисак на млађе генерације и надамо се да ће подстаћи развој игре у наредним годинама. Играчи жељни шаховских опклада постали су прилично упознати са спортом због ове популарности.

О шаху
Како се кладити на ФИДЕ Светско првенство у шаху?

Како се кладити на ФИДЕ Светско првенство у шаху?

Шах се игра вековима и сада је глобална игра коју играју професионални играчи, што је резултирало мноштвом фантастичних опција за клађење. Клађење на шах није толико популарно као клађење на велике атлетске догађаје, али има одане следбенике. Врхунски сајтови за спортско клађење на мрежи проширили су своје квоте на широк спектар игара и спортски онлајн турнири. Тако играчи могу лако да пронађу квоте за ФИДЕ Светско првенство у шаху од бројних кладионица.

Стратегије клађења на ФИДЕ Светско првенство у шаху

Опкладе на исход су класична метода клађења на шаховском турниру. Играчи једноставно предвиђају победнике било које утакмице коју одаберу. Опрезнији играчи користе опцију двоструке шансе. Опција омогућава одређеном противнику да избегне губитак. Ако играчи изаберу 1Кс или 2Кс, они ће добити своју опкладу ако играч који је у корист победи или ремизира меч. Али пошто је ово најконзервативнија опклада, квоте су обично ниже од следеће опкладе.

Играчи са мало искуства могу играти хендикеп опкладу. Ова опклада такође сугерише да ће наведени такмичар у најмању руку избећи потпуни пораз на турниру. Међутим, постоји значајна разлика између опкладе на хендикеп и дупле шансе. У случају нерешеног меча са нултим хендикепом када се игра заврши нерешено, играчима ће бити враћена њихова почетна опклада уместо да добију опкладу.

Како се кладити на ФИДЕ Светско првенство у шаху?