Tour de France

Бициклизам је негована традиција током година. Људи су користили бицикле за обављање личних обавеза, оспособљавање, путовање на посао појединачно или у групама и истраживање. Бројни бициклистички догађаји су организовани током година, дајући возачима преко потребну платформу за такмичење. Од свих такмичења у вожњи бицикла, Тур де Франс је несумњиво најцењеније такмичење у вожњи бицикла, емитовано у преко 188 земаља и са рекордном гледаношћу од више од 3,5 милијарди људи.

Тур де Франс је објаснио

Тур де Франс је објаснио

Да се вратим на питање, шта је Тоур де Франце?, Такође познат као "Ле Тоур" или "Ле Гранде Боуцле", ово је један од највећих спортских догађаја који се обично одржава сваке године. Ово такмичење се обично одржава у Француској или било којој од њених пограничних земаља. Спортска организација Амаури води Тур, заједно са другим бициклистичким догађајима.

Ова тура се одвија у 21 етапи, у дужини од 3.500 км. Свака фаза такмичења траје близу 6 сати и покрива приближно 225 км. Свака етапа има победника, али титула се додељује возачу који заврши највише етапа за најкраће време.

Са својом огромношћу, у смислу популарности, учесници Турнеја уживају у импресивном новчаном добитку, иако не онолико колико се нуди у другим спортским догађајима попут Мастерса или Вимблдона. Тур де Франс 2021. имао је наградни фонд од 2.642.340 долара, а победник, Тадеј Погачар, узимајући кући 427.000 фунти. Међутим, постоје и новчане награде у различитим фазама завршетка, као што су средњи спринтови, победе на етапама, планински врхови и борбене награде.

Тур де Франс је објаснио
О овом бициклистичком спортском догађају

О овом бициклистичком спортском догађају

Савремени Тур де Франс наставља да се развија сваким даном. Правила спорта су остала непромењена последњих година, а главне промене су измене рута. На свакој етапи хиљаде навијача пркосе лошим временским условима како би развеселили своје омиљене возаче.

Турнеја је само тимски догађај у коме се највећа награда додељује појединцу. Турнеја има двадесет и два тима са врхунским возачима из целог света, а сваки тим има до девет возача. Међутим, сваки тим има вођу, обично најјачег возача. Остали чланови тима играју улогу подршке како би осигурали да њихов вођа победи. Трка има 21 етапу распоређених у 23 дана, што значи да возачи имају само два дана одмора.

Такође је вредно напоменути да се трка обично не одржава Француска. Повремено се сели на нову локацију сваке две године. Догађај 2022. обележава 109. издање Турнеје и биће одржан у Копенхагену у Данској.

О овом бициклистичком спортском догађају
Историја Тур де Франса

Историја Тур де Франса

Прва трка Тур де Франса одржана је 1903. године, на којој је учествовало само 60 индивидуалних возача. А спорт и рагби репортер, Хенри Десгранге, заслужан је за организацију и маркетинг првог догађаја кроз своје уредничке радове. Такође је вредно напоменути да је први догађај био трка у шест етапа која је покривала 2.428 км. То је значило да су возачи морали да пређу у просеку 405 км, проводећи дане и ноћи на бициклу.

Морис Гарин победио на инаугурационој турнеји. Међутим, случајеви варања на следећем догађају такође су ризиковали да угрозе турнеју следеће године. Међутим, организатори су брзо отклонили грешке увођењем нових правила 1905. године.

Тур де Франс се одржавао годинама, осим 1918. током шпанског грипа и оба светска рата. Турнеја је забележила огромна побољшања током година, међу којима је кључно прелазак са неасфалтираних на асфалтиране путеве. Још једно обележје у историји такмичења је увођење жуте мајице (на француском Маиллот Јауне) непосредно после Првог светског рата како би се помогло гледаоцима да са лакоћом лоцирају лидера трке.

Историја Тур де Франса
Зашто је овај турнир популаран?

Зашто је овај турнир популаран?

Тур де Франс је посебно популаран на сајтови за спортско клађење на мрежи. Непредвидива природа овог догађаја заиста чини Турнеју опцијом за љубитеље са неколико новчића на располагању. Клађење на победника је увек најједноставнија опклада. Штавише, овај спортски догађај даје кладионицима привилегију да полажу више опклада и тиме повећавају њихове шансе за победу.

Други разлог зашто је Тур популаран међу играчима који се кладе на спортске турнире је тај што је међу најзахтевнијим спортским догађајима. Видети како се најбољи бициклисти на свету недељама суочавају са тешким успонима је ретка сензација за сваког навијача.

Поред тога, играчи такође морају да разумеју да је догађај више тимски спорт него индивидуална ствар. Иако већина заслуга припада најбољем бициклисти из тима, разумевање равнотеже тима и друге динамике је кључно.

Тур де Франс ужива велику покривеност, посебно у овом дигиталном добу када фанови могу да прате све акције путем стриминга уживо. Турнеја је несумњиво зацементирала своје место на листи спортских турнира који уживају глобално следбенике. Његова популарност међу страственим љубитељима бициклизма такође се може превести у повећано интересовање међу играчима клађење на спортске лиге или турнире на мрежи.

Зашто је овај турнир популаран?
Како се кладити на Тоур де Франце?

Како се кладити на Тоур де Франце?

Свако ко се клади на Тур де Франс требало би да има три основне ствари:

  • Трајање турнеје.
  • Природа тржишта клађења.
  • Потреба да се прихвати стратегија.

Као што је раније поменуто, најпопуларнији тип опкладе увек се клади на укупног победника Турнеја. Међутим, многа друга тржишта клађења пружају вредност кладионицима. Као и код већине међународно признатих спортских првенстава, играчи који се кладе на Тур де Франс могу да истраже разна тржишта квота, укључујући:

  • Директне утакмице: Изаберите дуел и изаберите ко ће од њих двојице вероватно победити другог
  • Победник етапе: 21 прилика за клађење на свакој фази.
  • Победник поена: Ко ће освојити зелени дрес или дрес за бодове
  • Укупни победник: Кладите се на то ко ће победити на Тур де Франсу
  • Првих десеторо: Могућност да се јахач нађе међу првих 10 углавном добро функционише за мало познате возаче који ће вероватно изненадити.
Како се кладити на Тоур де Франце?
Стратегија клађења на Тур де Франс

Стратегија клађења на Тур де Франс

Сваки проницљиви играч би требало да буде у стању да процени да ли су квоте вредне опкладе. Таква одлука је увек од виталног значаја када се кладите на велике спортске турнире. Стратегија приликом клађења на Тоур често се врти око знања. То значи да стратегија клађења треба да буде усидрена на форма јахача, хронометар, повреде, тим, и било шта друго што би могло директно да утиче на исход трке.

Стратегија клађења на Тур де Франс