Новости

October 31, 2023

Еволуција централне позиције: Марк Вилијамс и будућност кошарке

Milica Petrović
WriterMilica PetrovićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Увод

Кошаркашки спорт је последњих година доживео значајну модернизацију, посебно на позицији центра. Ова трансформација је вођена НБА аналитичким покретом и његовом способношћу да идентификује врхунске таленте из целог света. Традиционални приступ попуњености клупе великим, али ограниченим седмостоперима уступио је место новој ери свестраних играча који се истичу и у нападу и у одбрани.

Еволуција централне позиције: Марк Вилијамс и будућност кошарке

Ера Шакила О'Нила

Током ере Шакила О'Нила, тимови су се фокусирали на успоравање доминантног центра тако што су своје спискове попуњавали играчима који би могли да одговарају његовој величини и снази. Међутим, чак и након Схаковог премијера, стратегија ослањања на велике, али ограничене играче је опстала. Ови играчи су имали пристојне стопе скокова, али им је недостајао таленат за напад и брзину за одбрану у свемиру.

Еволуција темпа и простора

Еволуција кошарке у темпу и простору, заједно са успоном играча попут Стивена Карија и Демијана Лиларда, револуционисала је игру. Повећани нагласак на шуту за три поена и неефикасност пост-уп игре довели су до промене у структури листе. Тимови сада дају приоритет шутерима из задњег поља и плејмејкерима који могу да растежу терен и стварају размак.

Успон истезања петице

Од играча предњег поља се сада очекује да имају способност шута за три поена сличне својим колегама из задњег поља. Иако је у прошлости било једнократних талената, као што су Бил Лаимбеер и Раеф ЛаФрентз, који су могли да пуцају споља, они су сматрани аномалијама. Данас је могућност шутирања изван лука постала норма за центре.

Недостатак висококвалитетних растезљивих петица

Упркос нагласку на шуту за три поена, још увек постоји релативно мало висококвалитетних петерца у НБА. Играчи као што су Брук Лопез и Карл-Ентони Таунс поставили су мерило за позицију, али многи центри се боре да се истичу у овој области.

Важност одбране

Иако је шут споља вредан, модерни центри такође морају да одликују дефанзивом. Заштита боје и чување у простору су кључне вештине за центре у данашњој игри. НБА није елиминисала велике људе; елиминисао је недовољно квалификоване велике људе. Фокус је сада на проналажењу центара који могу допринети на оба краја суда.

Представљамо Марка Вилијамса

Марк Вилијамс, млади центар, одличан је пример модерног центра. Иако можда није добио гласове за почетника године, његов наступ у другој половини његове почетничке сезоне показао је његов потенцијал. Вилијамс је у просеку постигао дабл-дабл и показао своју способност да ефикасно постигне гол.

Вилијамсова одбрамбена снага

Вилијамс није само офанзивна претња; такође је изузетан дефанзивац. Његово присуство унутар стазе одвраћа противнике од напада на кош, а његова чиста, вертикална такмичења су сведочанство његовог тренирања и вештине. Вилијамс је одиграо значајну улогу у побољшаној одбрани Шарлот Хорнетса.

Вилијамсов офанзивни допринос

Офанзивно, Вилијамс можда нема скок, али његова мобилност и физичка способност му омогућавају да бриљира у пик-ен-ролу. Његова веза са ЛаМело Балл-ом се већ показала као моћна комбинација. Иако би додавање шута у његов репертоар побољшало његову офанзивну игру, Вилијамс је већ драгоцена предност.

Будућност Марка Вилијамса

Не треба занемарити Вилијамсове одбрамбене способности. Под вођством дефанзивно оријентисаног тренера Стива Клифорда, Вилијамс има потенцијал да постане један од најбољих унутрашњих дефанзиваца лиге. Како његове вештине настављају да се развијају, не би било изненађујуће видети да је Вилијамс добио признање у Одбрамбеном тиму.

Закључак

Еволуција централне позиције у кошарци је трансформисала начин на који тимови конструишу своје листе. Нагласак на шут и одбрану довео је до успона свестраних центара попут Марка Вилијамса. Како игра наставља да се развија, играчи попут Вилијамса ће играти кључну улогу у обликовању будућности кошарке.

About the author
Milica Petrović
Milica Petrović
About

Милица Петровић је водећи стручњак Србије за локализацију садржаја онлајн казина. Страст према играма и језику је води кроз процес стварања превода који се дубоко допадају српској публици.

Send email
More posts by Milica Petrović
ThunderPick
Бонус $2,000

Најновије вести

Зароните у узбуђење: Кеенеландов предстојећи избор Доубледогдаре Стакес
2024-04-18

Зароните у узбуђење: Кеенеландов предстојећи избор Доубледогдаре Стакес

Новости